5 Tips om je huis koel te houden bij warm weer

Om je huis tijdens warme zomerdagen koel te houden zijn twee dingen van cruciaal belang: isoleren en ventileren.

Isolatie werkt in twee richtingen: een goed geïsoleerd gebouw biedt het hele jaar door meer comfort omdat het er warmer is in de winter en frisser in de zomer. Zo'n gebouw is dus zuiniger op het vlak van verwarming en klimaatregeling.

Probeer tijdens de zomer zo veel mogelijk de hitte buiten houden. Let ook op voor direct zonlicht: zonder gordijnen, luiken, stores of zonnefolie wordt een raam waar de zon op schijnt al gauw een echte radiator.

Ook een goede luchtcirculatie is van essentieel belang: vergeet niet om ’s nachts te ventileren en gebruik een ventilator.

Ik zet hier 5 tips voor je op een rijtje:

Houd de zon tegen

Beperk het ‘broeikas’-effect door gordijnen dicht te trekken, rolluiken neer te laten en luiken te sluiten, vooral in ruimtes met rechtstreekse bezonning.

Kies altijd een lichte kleur voor zonwering, want die weerkaatst warmte en zonlicht in plaats van ze te absorberen.

Houd slaapkamers overdag donker.

Breng een beschermende folie aan op ramen of gebruik thermische gordijnen: hierdoor wordt de uv-straling gefilterd en de opwarming beperkt, maar licht komt er wel doorheen.

Houd de warmte buiten

Houd ramen gesloten tijdens de warmste uren van de dag.

Schakel elektrische toestellen uit die niet worden gebruikt, want zelfs in stand-by geven ze warmte af.

Plaats elektrische toestellen die ingeschakeld moeten blijven in de schaduw, om oververhitting te voorkomen.

Haal de koelte naar binnen

Verlucht ’s nachts en creëer een luchtstroom om de koelte in de hele woning te verspreiden.

Gebruik een ventilator, maar blijf er niet pal voor of onder staan. U zou kou kunnen vatten …

Richt je ventilator op een waterbron (een bak met ijsblokjes of een vochtige handdoek, koelelementen zoals voor de frigobox, zelfs je wasgoed, etc). Door de verstuiving van dit water dat door de ventilator in de lucht wordt verspreid, zal je gauw enkele graden winnen

Zet je planten in

Planten in de buurt van ramen of op het terras kunnen als scherm dienen en je huis beschermen tegen warmte. Ook planten in huis die regelmatig worden begoten, kunnen de temperatuur met enkele graden doen dalen dankzij hun vochtigheid.

Plant buiten zo veel mogelijk bomen en struiken, hun schaduw is goed voor je huis.

Daken en gevels met begroeiing zijn ook uitstekend om je woning te isoleren tegen de zomerse warmte.

Isolatie van muren en dak

Een goed geïsoleerd huis heeft vele voordelen, in de winter maar zeker ook in de zomer.

Voor een aangename temperatuur gaat er niets boven het isoleren van de muren langs de buitenkant. In de zomer houdt het isolatiemateriaal de warmte buiten, in de winter de de warmte binnen. De buitenmuur, ook bij spouwmuren, moet je volledig isoleren voor het opvangen van de temperatuurverschillen.

De spouwmuren van woningen die gebouwd zijn voor 1980 zijn meestal niet geïsoleerd en de isolatie van woningen gebouwd tijdens de jaren ’80 en ’90 is vaak minder effectief.

Veel warmte komt ook via het dak naar binnen en goede dakisolatie zorgt voor een aanzienlijk koelere boven- en benedenverdieping. Het dak wordt meer voor de zomer dan voor de winter geïsoleerd.

Wanneer de zon brandt, kan de temperatuur op het dak oplopen tot … 80 °C! Om een gemiddelde binnentemperatuur van 20 °C te behouden, is dakisolatie uitermate aanbevolen. Een goede dakisolatie voor een bestaande woning moet minstens 18 tot 20 cm dik zijn.

Je huis goed isoleren is effectief en kostenbesparend!

Isolatie tegen warmte en koude

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.