newsletter icon  Nieuwsbrief - Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze acties

De beste vloerisolatie platen voor 2020

Een vloer isoleren aan de onderzijde heeft enorm veel voordelen en vermindert jouw energieverbruik. Een vloer kan op drie manieren geïsoleerd worden: Via spuitisolatie, isolerende chape of vloerisolatie platen. Het compleet vervangen van de vloer met isolatie van hoogste niveau is natuurlijk de beste keuze.

Hieronder geven we een lijst voor de beste vloerisolatie opties voor 2020, maar veel hangt af van jouw huidige situatie, budget en overige wensen (bijvoorbeeld een kelder isoleren):

Isolatieplaten voor de vloer

Vloerisolatie platen zijn de populairste oplossing omdat ze eenvoudig te plaatsen zijn en ze hebben een uitstekende isolatiewaarde. Om de prijs van vloerisolatie te bepalen is het best om eerst het materiaal van de isolatieplaten te kiezen.

Hier zijn de vijf meest gebruikte isolatiesoorten voor de vloer:

  • PUR Platen
  • PIR Platen
  • EPS Platen
  • XPS Platen
  • Glaswol of rotswol platen

PUR Vloerisolatie Platen

PUR platen: PUR platen of vaak polyurethaan platen genoemd is een kunststofschuim gemaakt op basis van petrochemische grondstoffen.

Ze behoren tot de meest gebruikte isolatieplaten voor de vloer. De platen isoleren beter dan de schuim variant. Naast vloeren isoleren worden PUR-platen ook gebruikt voor het isoleren van spouwmuren en daken. De vloerplaten zijn drukbestendig, zo krijg je geen deuken of scheuren in de vloer.

Eurofloor PUR vloerisolatie

PIR Platen

PIR platen: PIR is namelijk een ‘verbeterde versie’ van PUR.
PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere resistentie tegen vuur. 

Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid. De thermische eigenschappen van deze vloerisolatie platen zijn zeer goed, zelfs wanneer er gebruik wordt gemaakt van dunne platen. PIR platen kunnen gebruikt worden bij daken van PVC of EPDM.

XPS Platen

XPS platen: XPS isolatieplaten is een kunststof die vervaardigd is op basis van hardschuim en hebben een korrelige structuur. Ook in de volksmond isomo genoemd (vooral bekend als bescherming van huishoudelijke toestellen). In de bouw worden XPS platen vooral gebruikt bij daken, spouwmuren en daken en worden ook gebruikt als vloerisolatieplaten. Deze platen zijn beschikbaar met verschillende randafwerkingen waardoor de plaatsing heel eenvoudig is.

Glaswol of rotswol Platen

Glaswol of rotswol platen: Glaswol is zowel geschikt voor thermische isolatie als geluidsisolatie. Door de lange vezelstructuur is het materiaal zeer flexibel en licht van gewicht en is het een ideale oplossing wanneer de ondergrond onregelmatig is, of een buiging heeft. Daarnaast kan er ook rotswol worden gebruikt, dit materiaal heeft een betere akoestische waarde en is beter voor het milieu. Beide soorten platen zijn ook brandveilig (brandklasse A1).

Rotswol vloerisolatieplaten

De beste optie voor vloerisolatie

De beste keuze voor vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Momenteel is PIR, de ‘verbeterde versie’ van PUR, vaak de beste isolatie voor de vloer maar is niet de goedkoopste oplossing.

XPS platen, een kunststof isolatie mogelijkheid, wordt vaak gebruikt als oplossing als je onder de vloer last hebt van vocht of water omdat deze platen geen vocht opnemen.

De goedkoopste optie

Het is niet altijd de beste optie om de goedkoopste vloerisolatie te nemen dit hangt af van uw persoonlijke situatie en budget. Om een beter beeld te krijgen over te kosten voor het isoleren van vloeren kan je deze blogpost over de gemiddelde kosten te ontdekken of je kan ons altijd om persoonlijk advies vragen.

XPS platen zijn goedkoper per vierkante meter dan PIR/ PUR platen. De isolatiewaarde van XPS platen is wel lager dan deze van PUR platen waardoor je dikkere platen nodig kan hebben. Hou ook rekening met de kosten voor het plaatsen van de isolatie. Terwijl je perfect de plaatsing van vloerisolatie zelf kan doen, adviseren we professionals in te schakelen. De plaatsing verloopt hierdoor sneller en worden de isolatieplaten optimaal gemonteerd met het hoogste rendement.

PIR & PUR platen zijn iets duurder per vierkante meter maar hebben een iets hogere isolatiewaarde waardoor deze ideaal zijn om te gebruiken wanneer er niet veel ruimte is om te isoleren.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.