newsletter icon  Nieuwsbrief - Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze acties

Brandnormen in België: EI30 - EI60 - EI120

Sinds 2012 heeft de brandpreventiewetgeving in België aanzienlijke veranderingen ondergaan met betrekking tot brandnormen. Voorheen werden de brandwerendheidseisen van bouwsystemen, zoals wanden, plafonds, daken en voorzetwanden, beoordeeld op basis van de Belgische norm (NBN 713.020). Sinds 1 december 2016 is echter een overgangsperiode van 4 jaar verstreken, en nu moeten deze systemen worden getest, beoordeeld en geclassificeerd volgens Europese brandnormen (EN), die wettelijk zijn geworden in België door middel van een Koninklijk Besluit.

De belangrijkste brandnormen die van toepassing zijn in België:

  • EN 1363-1 tot 1363-3: Deze normen bevatten algemene testprocedures en criteria voor brandlaboratoria. In België zijn de Universiteit van Luik (ULg) en het Warrington Fire Institute in Gent de enige geaccrediteerde brandlaboratoria die officiële brandtesten mogen uitvoeren.
  • EN 1364-1: Dit zijn de vuurweerstandsproeven voor niet-dragende bouwdelen met name wanden. Het is van toepassing op lichte scheidingswanden met gipsplaten.
  • EN 1364-2: Dit zijn de vuurweerstandsproeven voor niet-dragende bouwdelen met name plafondsystemen met gipsplaten.
  • EN 13501-1 - Dit is een classificatienorm voor brandreactie: Bouwmaterialen worden ingedeeld in klassen (A1, A2, B, C, D, E of F) op basis van hun bijdrage aan brand. Ook wordt gekeken naar de vorming van brandende druppels en delen (klassen d0, d1 en d2) en rookontwikkeling (s1, s2 en s3).
Brandwerende gipsplaat
KlasseBijdrageBeschrijving
A1Geen bijdrageOnbrandbaar
A2Nauwelijks bijdrage Praktisch onbrandbaar
BErg beperkte bijdrage Heel moeilijk brandbaar
CMatige bijdrage Brandbaar
DGrote bijdrageGoed brandbaar
EZeer hoge bijdrageZeer brandbaar
FOnbepaaldOnbepaald
  • EN13501-2: Deze norm behandelt de classificatie van brandweerstand: Deze score wordt behaald op basis van hun prestaties bij tests, uitgedrukt in minuten (30', 60' of 120'). De belangrijkste criteria zijn draagvermogen (R), vlamdichtheid (E) en thermische isolatie (I).
    • Draagvermogen (R): Hiermee wordt aangegeven hoe lang (uitgedrukt in minuten) een structuur of bouwdeel weerstand biedt aan de gespecificeerde lasten en/of belastingen in het geval van een brand. Deze eigenschap wordt ook vaak aangeduid als brandstabiliteit. Dit criterium is niet van toepassing voor niet-dragende wanden of verlaagde plafonds en wordt dus doorgaans niet toegepast voor systemen op basis van gipsplaten.
    • Vlamdichtheid (E): Hiermee wordt er aangegeven hoe lang (uitgedrukt in minuten) een scheidend bouwelement, dat aan één zijde blootgesteld is aan een brand, verhindert dat er vlammen of hete gassen doordringen tot aan de niet-blootgestelde zijde.
    • Thermische isolatie (I): Hiermee wordt er aangegeven hoe lang (uitgedrukt in minuten) een scheidend element de doorgang van warmte verhindert in het geval van een brand. Hierdoor kan de niet-blootgestelde zijde niet ontvlammen en kan enig brandbaar element in de directe omgeving van deze zijde ook niet ontvlammen. Personen in de buurt worden eveneens gedurende deze tijdspanne beschermd tegen brand.

Het is belangrijk op te merken dat de EN-norm geen invloed heeft op de specifieke eis van brandstabiliteit gedurende 30 minuten voor plafonds, zoals opgenomen in het koninklijk besluit. Voor deze eis blijft de Belgische wetgeving NBN 713.020 van kracht.

In samenvatting:

In België worden slechts 3 klassen brandweerstand toegepast: EI 30, EI 60 en EI 120 voor niet-dragende wanden en plafonds. De oude benamingen Rf 1/2h, Rf 1h en Rf 2h en testrapporten volgens de norm NBN 713.020 mogen niet langer worden voorgeschreven of toegepast.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.