newsletter icon  Nieuwsbrief - Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze acties

Do & don'ts om je terras winterklaar te maken

Het winterklaar maken van je terras is bittere noodzaak

Het terras winterklaar maken. Nee, dat is geen loze modekreet, maar dat is gewoon bittere noodzaak. Het klaarmaken voor de winter dient vooral ter bescherming van je planten, bijvoorbeeld tegen vorst. Bovendien betekent het voorzorgsmaatregelen nemen tegen storm en ander onweer en wel zo dat je tuinmeubels, barbecue en bloempotten niet beschadigd kunnen raken. Enkele tips!terras winter met sneeuw

Natuursteen 

Je zo fraaie terrastegels ontdoe je tijdens het winterklaar maken van je terras van groenaanslag. Deze algengroei is een aanslag die zich in de herfst snel kan vermenigvuldigen. Wie verstandig is die haalt de groenaanslag dus al voor de herfst weg van de mooie natuursteen, keramiek of van het beton in je tuin. Speciaal voor de verschillende stenen zijn groenreinigers beschikbaar. Die zijn er ook in de vorm van mosverwijderaars voor het geval er mos op je fraaie terrasstenen groeit. Haal ook zoveel mogelijk de gevallen bladeren van de tegels. Behalve het feit dat ze gladheid en ander ongemak veroorzaken, kunnen ze ook de oorzaak zijn van blijvende en lelijke vlekken op de tegels.

Vorst

Hoe je planten beschermt tegen vorst? Dat doe je door ze bijvoorbeeld met een doek te beschermen, of in het geval van de meer exotische planten met folie, fleece en hoezen. Goed te weten is dat je de bescherming er wel weer af moet halen in de periode dat het niet vriest. Alleen zo krijgen de planten namelijk nog voldoende lucht, licht en regenwater. Is er sprake van langere tijd vorst of van veel regenval, dan is het plaatsen van voetjes onder de potten ook een prima optie. Zo namelijk kan het water beter weglopen. Temperatuurgevoelige planten plaats je best in een serre tijdens de vorstmaanden.

Bladeren

Het winterklaar maken betekent ook het verwijderen van bladeren en humus op je terras. Dit doe je vanwege het feit dat in vochtige periodes deze organische materialen plekken maken die soms lange tijd zichtbaar zijn of zelf nooit meer weggaan. Worden de bladeren nat, dan kan dat zorgen voor gevaarlijke situaties. Over bladeren gesproken, het is ook raadzaam die uit de dakgoot te halen. Bladeren tussen de planten hebben een functie als bescherming voor dier en plant en die laat je, als liefhebber van de natuur, dus best liggen.bladeren vegen terras

Te veel water

Uiteraard maak je je tuinmeubels schoon en zet je die op een altijd droge plek of gebruik je een hoes ter afdekking. Kijk ook of andere accessoires in je tuin die eventueel om kunnen waaien op een meer veilige plek neergezet kunnen worden. Feitelijk kun je alleen zware potten met een gerust hart buiten laten staan. Denk ook aan de buitenkraan, die je in de wintermaanden aftapt of inpakt met noppenfolie. Het is zelfs verstandig de regenton onder dak te zetten. Let in de winterperiode wel op of alle planten met blad voldoende water hebben, die planten willen tijdens de winter namelijk nog wel eens sneller uitdrogen. Denk ook om de drainage. Als er namelijk te veel water in een pot blijft staan, bestaat de kans op bevriezing of kan het zomaar zijn dat de wortels wegrotten.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.