newsletter icon  Nieuwsbrief - Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze acties

Geluidsisolatie van uw ramen: geluidsdicht én energiebesparend

Geluidsisolatie en thermische isolatie bij ramen gaan hand in hand. Vaak is een raam het zwakste punt in het geluidsdicht maken van jouw woning. Hierbij kan geluidshinder makkelijk door een slecht geïsoleerd raam passeren. Door enkel- of dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas, kan je veel energie besparen.

Niet enkel biedt hoogrendementsbeglazing een betere isolatie en geluidsdichtheid. Als je namelijk deze ramen laat plaatsen door een gespecialiseerd schrijnwerker, kan je een interessante premie aanvragen.

In dit artikel bespreken we wat hoogrendementsglas is, naast de belangrijkste factoren om een isolatiepremie te krijgen voor ramen. Ook bespreken we de kostprijs van een raam te vervangen en hoe je de thermische- en geluidsisolatie voor bestaande ramen kan verbeteren.

Soorten hoogrendementsglas

HR staat voor hoogrendementsglas: zo is er HR glas is er in gewoon HR glas, HR+, HR++ en zelfs nog HR+++ glas (triple glas). Hoogrendementsglas is vooral bedoeld om thermisch te isoleren maar heeft ook geluiddempende eigenschappen.

Hieronder lijsten we de soorten hoogrendementsglas op samen met de eigenschappen.

  • Enkel glas: niet isolerend
  • Dubbel glas: dubbel glas zonder coating
  • HR Glas: dubbel glas met coating
  • HR+ Glas: dubbel glas met coating én edelgas
  • HR++ Glas: bredere dubbel glas met coating én edelgas
  • HR+++ Glas: triple glas met coating én edelgas

Bereken de isolatiewaarde van geluidsdichte ramen

Isolatiewaarde van een geluidsdichte raam wordt uitgedrukt in een U-waarde. Hoe lager deze U-waarde, hoe beter het glas isoleert en geluid dempt.

Je krijgt pas een isolatiepremie als je U-waarde laag genoeg is.

De U-waarde wordt uitgedrukt in Watt per vierkante meter voor één graad Kelvin. Zo heeft de beste isolatiewaarde van een hoogrendementsraam een gemiddelde U-waarde van 0,6W/m²K.

Temperatuurverschil isolerende ramen

Als je nieuwe ramen wilt plaatsen, houd je best rekening met de U-waarde. Elk type glas met hoog rendement heeft een eigen U-waarde:

  • Enkel glas: 5,9 W/m²K.
  • Dubbel glas: 2,8 W/m²K.
  • HR Glas: 1,9 W/m²K.
  • HR+ Glas: 1,5 W/m²K.
  • HR++ Glas: 1,2 W/m²K.
  • HR+++ Glas: 0,6 W/m²K.

Via de tool van Fluvius kan je de U-waardes verder bekijken en zelf berekenen hoeveel je kan besparen als je je ramen vervangt met hoogrendementsglas.

Premies voor ramen

Om in aanmerking te komen voor renovatiepremies voor ramen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen van de Vlaamse Overheid en netbeheerder. Hierbij is de isolatiewaarde van jouw ramen belangrijk. Hoe lager jouw isolatiewaarde, hoe meer kans je maakt op een isolatiepremie. Raadpleeg voor meer informatie over de precieze financiële omvang van deze premies de website van je netbeheerder.

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden voor deze premies op hoogrendementsglas in 2021

  • Datum eindfactuur tussen 1/01/2021 en 31/12/2022
  • U-waarde ≤ 1,0 W/m²K
  • Een aannemer moet de beglazing plaatsen

Hoe geluidsisolerens is uw raam?

Akoestische isolatie van een raam wordt bepaald door 3 belangrijke factoren:

  • De dikte van het glas en het aantal glaslagen
  • De ruimte ertussen: luchtgevuld of gasgevuld
  • Het schrijnwerk

1. Het aantal glaslagen

Enkel glas bestaat uit één laag glas en isoleert niet, dubbel glas isoleert matig. Hoogrendementsglas is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de beglazing. Akoestisch glas is de beste optie voor geluid te dempen en bestaat uit minstens 3 glasplaten met een coating en een isolerende gas dat geluid dempt.

2. De ruimte ertussen: luchtgevuld of gasgevuld

Tussen de glaslagen heb je verschillende mogelijkheden. Zo zorgt stilstaande lucht ervoor dat het geluid minder hoorbaar wordt. Wil je betere geluidsdemping? Dan is het belangrijk dat je dan met een tussenlaag werkt met een isolerende gas. Hierbij gaat de isolatiewaarde én geluidsdemping omhoog.

3. Het schrijnwerk

Het schrijnwerk en de afdichting is ook van belang. Als je betere profielen hebt in jouw raam, zal het raam meer geluid dempen. De juiste afdichtingsvoegen en de afwerking rond een raam zijn belangrijke akoestische barrières.

Geluidsisolatie ramen: hoe kies je de juiste beglazing?

Betere geluidsisolatie van ramen zorgt voor meer comfort. Maar belangrijk is dat je de juiste soort beglazing neemt. Wat glassoort betreft, is dubbel glas goedkoper dan hoogrendementsglas maar kan dubbel glas zonder coating zelfs de geluidsisolatie verslechteren. Hoogrendementsglas (HR-glas) met coating isoleert minstens dubbel zo goed. Hoe dikker het glas hoe beter, maar niet alle raamprofielen kunnen dit dragen. Glas én het schrijnwerk vervangen, doet het prijskaartje wel aardig oplopen. Dus veel hangt af van je budget.

Geluidsisolatie voor bestaande ramen

Heb je last van geluidshinder? En heb je geen zin om een drastische verbouwing te doen? Hier zijn een aantal manieren om je bestaande ramen en kamer geluiddicht te maken:

  • Akoestische hoogrendement voorzetramen gebruiken
  • Slecht sluitende openingen opvullen in je rolluikkast
  • Raamwerk of geluidswerende isolatiefolie gebruiken

De beste manier blijft nog steeds de beglazing in je raam vervangen met akoestisch glas, maar dat is ook de duurste oplossing.

TIP: wil je een geluidsisolerend dakvenster of lichtkoepel plaatsen? Bouwkampioen biedt verschillende soorten platdakvensters en tuimeldakvensters aan met een grote isolerende en geluidsisolerende waarde. Uiteraard, zoals je gewoon bent van Bouwkampioen, steeds aan de scherpste prijzen.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.