newsletter icon  Nieuwsbrief - Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze acties

Gipsplaat met isolatie: toepassingen, soorten & prijs

Een gipsplaat met isolatie is een 2-in-1 oplossing voor het isoleren en het afwerken van elke binnenruimte. Hierbij wordt een isolatielaag gelijmd aan een gipsplaat. Zo kan je een muur of plafond makkelijker afwerken en zorgt de luchtledige tussenlaag van de paneel voor een thermische als akoestische isolatie.

In dit artikel bespreken we de toepassingen, soorten platen, voordelen en prijs van een gipsplaat met isolatie.

Gipsplaten met isolatie: de toepassingen

Bij isolatiepanelen met een gelijmde afwerkingslaag heb je twee mogelijkheden: ofwel isoleer je thermisch ofwel isoleer je akoestisch.

Een gipsplaat met thermische isolatie is handig voor te gebruiken bij het plaatsen van tussenmuren of het afwerken van een zolderruimte waar het koud is.

Een afwerkingslaag met geluidsisolatie wordt vaak gebruikt voor vloeren van tussenverdiepingen, de geluiddempende werking zorgt ervoor dat je voetstappen minder hoort. Hierbij wordt gebruik gemaakt van stevig materiaal zoals OSB/3 maar akoestische isolatieplaten zijn ook verkrijgbaar in combinatie met gipsplaten. 

Gipsplaat met thermische isolatie: Unilin Utherm Attic

Unilin is een van de bekendste Belgische bedrijven die in isolatieplaten gespecialiseerd is.

Unilin heeft een 2-in-1 oplossing op de markt gebracht: Unilin Utherm Attic. De Utherm Attic is vervaardigd uit een PIR-isolatieplaat gelijmd op een vochtwerende gipsplaat geschikt voor het afwerken én isoleren van een zolder, een muur of een hellend of plat dak. Met een eenvoudig tand- en groefsysteem wordt het plaatsen en afwerken een fluitje van een cent.

De Unilin Utherm Attic isolatieplaten bestaan uit:

  • Een gipsplaat van 12,5 mm
  • Een PIR plaat met een dikte van 80 mm, 100 mm, 120 mm of 140 mm

Deze isolatieplaten hebben een afmeting van 1200 mm x 600 mm en zijn ideaal voor het thermisch isoleren en afwerken van binnenruimtes.

Gipsplaat met Akoestische isolatie: Acoustix Pan-terre

Zoek je gipsplaten met akoestische isolatie dan zijn de Acoustix Pan-Terre panelen de perfecte oplossing. De geluiddempende isolatieplaten zijn bovendien brandwerend en gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Om een kamer volledig geluiddicht te maken gebruik je Acoustix isolatieplaten in combinatie met trilwerende accessoires voor een optimaal resultaat. 

Op onze shop vind je 3 soorten Acoustix producten, we bespreken deze hieronder.

Acoustix Pan-terre assortiment

Geluidsisolatie zonder afwerking:

Acoustix Pan-terre natuur panelen zijn harde akoestische isolatieplaten van 2500 x 600 mm en 16 mm dik. Deze variant heeft geen afwerking dus kan je zelf een afwerking kiezen en combineren. Deze platen zijn ondermeer geschikt voor het geluidsdicht afwerken van voorzetwanden, scheidingswanden, plafonds en onderdaken.

Geluidsisolatie met een gipsplaat afwerking:

Acoustix Pan-terre gips panelen bestaan uit uit Acoustix Pan-terre natuur panelen (16mm) die gelijmd zijn op een 12,5mm dikke gipsplaat. Deze panelen hebben een afmeting van 2500 x 600 mm. Deze gipsplaat met isolatie dempt geluid en heeft aan weerszijden een dunne afwerkingsrand. Deze worden gebruikt voor ondermeer het geluidsdicht afwerken van voorzetwanden, scheidingswanden, plafonds en onderdaken.

Geluidsisolatie met een OSB-plaat afwerking:

Acoustix Pan-terre OSB/3 panelen bestaan uit Acoustix Pan-terre natuur panelen (16mm) die gelijmd zijn op een 18mm dikke plaat van OSB/3 en hebben een afmeting van 2500 x 600 mm. Deze combinatie is een perfecte oplossing voor vloeren en wanden die veel gewicht moten dragen en zijn robuust genoeg voor vloerisolatie.

Een gipsplaat met isolatie: de voordelen

Het grootste voordeel van een gipsplaat met PIR isolatie is de gebruiksvriendelijkheid. Het tand- en groefsysteem zorgt ervoor dat de afwerking luchtdicht is. Omdat de plaat erg licht is kan je die zeer gemakkelijk plaatsen, zo bespaar op plaatsingskosten of tijd. 

Een PIR plaat met gipsplaat is relatief voordelig en is verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen. Hieronder sommen we de grootste voordelen op:

  • Stabiele binnentemperatuur
  • Lichte platen
  • Vlotte installatie
  • Gemakkelijker te verzagen

De prijs van een gipsplaat met isolatie

Isoleren met een combinatie van isolatie met een gipsplaat of OSB is iets duurder dan mocht je de gipsplaten en isolatie apart kopen. Het plaatsen van isolatie met gipsplaten of OSB is natuurlijk sneller dan als je dit apart moet doen. De prijs hangt ook af van welk type materiaal je precies nodig hebt en welke dikte de isolatie moet hebben.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.