newsletter icon  Nieuwsbrief - Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze acties

Gipsplaten afwerken in 5 stappen

Een gipsplaat, in Vlaanderen gewoonlijk Gyproc genoemd, is een veelgebruikt materiaal bij de afwerking van gebouwen en je kan die op verschillende manieren afwerken. Pleisteren, schilderen of zelfs betegelen. Gipskartonplaten hebben als groot voordeel dat ze goedkoop en makkelijk te verwerken zijn, toch is een goede voorbereiding nodig voor een perfect eindresultaat.

Welk materiaal heb ik nodig?

 1. Filler Pasta gebruiksklare voegpasta
 2. Rol papierstrook of wapeningsband
 3. Voegspatel / Plamuurmes
 4. Pleisterspaan / Stucspaan
 5. Troffel / Truweel
 6. Schuurspaan
 7. Acrylaatkit
 8. Voorstrijkmiddel

Stap 1: Gipswand plaatsen en voorbereiden

Er bestaan verschillende soorten gipskartonplaten die je kan kopen, zo bestaan er waterwerende Gyproc-platen voor vochtige ruimtes, brandwerende Gyproc-platen voor plaatsen waarbij een hoge brandwerendheid is vereist en ook akoestisch dempende gyprocplaten. Afhankelijk van de situatie kies je de meest geschikte plaat. Specifieke gipsplaten kopen kan op onze website.

Je zult eerst de nieuwe gipskartonplaten moeten voorbereiden voordat je aan de afwerking kan beginnen. Om te beschermen tegen opstijgend vocht, kan je de gyproc-platen 1 cm van de vloer zetten door middel van kleine blokjes. Nadat de gipskartonplaten zijn vastgezet, haal je de blokjes weer weg. Bevestigen doe je met gipsplaatschroeven met een lengte tussen de 25-35 mm. Dit zijn zwarte, roestvrije schroeven met een scherpe, harde punt.

TIP: Vermijd te dunne gipsvezelplaten

Het is aangeraden om platen te gebruiken die minstens 12,5 mm dik zijn. Dunne gipskartonplaten zijn gevoeliger voor doorbuigingen en vervormingen dan dikkere gipskartonplaten, zeker als je iets wilt ophangen aan je muur of plafond.

Stap 2: De voegen tussen gipsplaten afwerken

Met een plamuurmes strijk je de schroefgaten en andere eventuele oneffenheden dicht met een kleine hoeveelheid plamuur, je kan al een eerste laag opvulproduct op de voegen aanbrengen. 

Plak nadien de voegen af met wapeningsband om te voorkomen dat er later scheurtjes ontstaan, vul dit op met een tweede laag plamuur. De naden in de hoeken kan je afwerken met een acrylaatkit. Uitspringende hoeken versterk je met een hoekbeschermer

Nadat je het voorstrijkmiddel 12 uur hebt laten drogen, kun je de wand stucen. Hoe je hierbij te werk gaat, kun je zien in deze instructievideo van Gyproc.

De afwerklaag aanbrengen

Nadat je de tweede laag hebt laten drogen, breng je dan de afwerklaag met behulp van de pleisterspaan aan over de volledige lengte van de voeg.

Stap 3: Gipsplaten opschuren

Bevestig een stuk middelfijn schuurpapier (korrel 120) aan een handschuurblok en schuur de gipsplaten op de oneffen plekken, zodat deze mooi egaal aanvoelt. Verwijder tot slot het stof met een borstel en een vochtige doek. Je muur met gipsvezelplaat is klaar om geschilderd te worden.

Stap 4: Voorstrijkmiddel gebruiken op gipsplaten

Bestrijk de gipsplaten wand met een voorstrijkmiddel. Dat is nodig omdat gipsplaat veel vocht opzuigt, wat problemen kan opleveren bij de verdere afwerking. Zo zullen behanglijm en tegellijm hun kracht verliezen en loop je het risico dat stucwerk niet goed hecht en zal verf slecht dekken.

TIP: Nooit afwerken zonder primer

Behandel het oppervlakte eerst met een primer of grondlaag, zo voorkom je eventuele tintverschillen als je schildert. Je hebt ook een primer nodig bij het behangen en het betegelen van je gipsplaten wand.

Stap 5: Kies je afwerking

Hoe werk je gipsplaten af met behangpapier?

Het is dan wel belangrijk dat je de gipsplaten eerst behandelt met een voorstrijkmiddel. Doe je dat niet, dan riskeer je een hoop werk en ellende als je het behang ooit gaat verwijderen. Als de grondlaag aangebracht kan je elke type behang direct op de gipsplaten aanbrengen.

Hoe plaats je tegels op je gipsplaten?

Ook hier is een grondlaag belangrijk om te zorgen dat de tegellijm goed hecht. Gipsvezelplaten hebben verschillende diktes, zorg ervoor dat je gipsplaten wand genoeg draagkracht heeft voor tegels. Je gebruikt hiervoor best een dikke gipsplaat of meerdere lagen gekruist op elkaar.
Hoe schilder je gipsplaten?

Hoe schilder je gipsplaten?

Een gipsplaten muur kun je zonder problemen verven. Wel bestaat er speciale primer geschikt voor gestucte gipsplaten. De stuclaag kan veel vocht opzuigen dus is het aangeraden om hem nog een keer met voorstrijkmiddel te behandelen, zo vermijd je dat je drie keer moet kwasten voordat je verf gedekt is.

Hoe hang je iets op een gipsplaten muur of plafond?


Afhankelijk van het gewicht van je voorwerp zijn er verschillende manieren om iets aan je gipsplaten muur te bevestigen.

 • Lichte voorwerpen hang je op met een gipsplaatplug vb: een schilderij of een spiegel ophangen.
 • Zware voorwerpen (tot 35kg) hang je op met paraplupluggen. Dat zijn speciale pluggen die open gaan wanneer je die vastschroeft. 
 • Voor hele zware voorwerpen zoals keukenkasten of een hangtoilet moet je zorgen dat er extra versteviging voorzien is voordat je de gipsplaten monteert, dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van OSB3 platen

Alle gipsplaten, afwerkingsmaterialen en toebehoren kan je op de webshop van Bouwkampioen terugvinden. Ook voor gereedschappen voor stukadoors kan je bij ons terecht.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.