
Een hellend dak isoleren
Door het huidige klimaatakkoord is energiebesparing een belangrijk onderwerp. Isolatie van een hellend dak is een snelle manier om tot 30% op jaarbasis te bezuinigen. Zelf isoleren is eenvoudig te doen met onderstaande informatie. Voor een prijs per vierkante meter tussen de 10 tot 20 euro zijn de kosten snel terugverdient.
Een goed geïsoleerde woning krijgt een beter energielabel wat belangrijk is voor de verkoopwaarde van het huis. Isolatie zorgt voor een koeler klimaat in de zomer en een warm huis in de winter. Eventuele vochtproblemen aan de binnenkant van het dak horen tot het verleden.
Stappen om zelf een schuin dak te isoleren
Meet eerst goed op hoeveel materiaal nodig is om te isoleren. De dwarsbalken van het dak, de zogenaamde gordingen, bepalen de maximale dikte van het isolatiemateriaal. Heeft het dak kieren dan is het verstandig om het met triplex platen af te dekken. Dit voorkomt warmteverlies en vochtproblemen. Als het materiaal eenmaal is geplaatst dan is dit niet meer mogelijk.
Gebruik vurenhouten rachels en schroef deze dwars op de gordingen. Om het isolatiemateriaal eenvoudig aan te brengen is het handig om alleen de helft te bevestigen. Bevestig de laatste rachels na het plaatsen van het isolatiemateriaal.
Snij het isolatiemateriaal op maat en breng ze evenwijdig aan de gordingen op hun plaats. Zorg ervoor dat de stroken goed tegen elkaar aansluiten.
Plaats een dampscherm aan de kant van de zolder. Dit zorgt ervoor dat vochtige lucht niet vanuit het huis in het isolatiemateriaal kan trekken. Sommige afwerkmaterialen zijn al voorzien van een ingebouwde dampscherm waardoor het zelf isoleren nog eenvoudiger zal zijn.
Werk het geheel naar wens af. Dit kan door gipsplaten, kunststof of houten panelen. Er zijn kant-en-klare systemen die zijn voorzien van een decoratieve afwerklaag. Eenvoudig maar prijzig zijn systemen waaraan het isolatiemateriaal al aanwezig is (Unilin Renotherm)
Zorg wel voor voldoende ventilatiemogelijkheden in huis. Als er te weinig natuurlijke ventilatie mogelijk is, dan is mechanische ventilatie nodig.
Verschillende soorten isolatiemateriaal
Er zijn veel verschillende soorten isolatiemateriaal verkrijgbaar. Er is keuze uit minerale wolsoorten of milieuvriendelijke ecologische dakisolatie. Minerale soorten zijn eenvoudig in gebruik en beschikken over een goede isolatiewaarde. Het materiaal is vrij goedkoop en is geschikt voor een hellend dak, zoldervloeren en spouwmuren.
Glaswol is eenvoudig in te drukken. Hierdoor is het eenvoudig om te bevestigen en zal het goed op zijn plaats blijven liggen. De isolatiewaarde is afhankelijk van de dikte. Glaswol is brandwerend. Gebruik beschermende kleding, handschoenen en een stofmasker omdat het materiaal de huid en longen kan irriteren.
Rotswol heeft dezelfde eigenschappen als glaswol maar heeft als extra pluspunt een betere geluidsisolatie. Het irriteert iets minder aan de huid en longen. Het is verkrijgbaar in rollen of als platen.
--> Glaswol (Isover) en Rotswol (Rockwool) isolatie online kopen.
Milieuvriendelijk dakisolatie
Voor milieuvriendelijk isoleren zijn verschillende materialen beschikbaar. Deze materialen hebben een goede warmteopslagcapaciteit waardoor het klimaat in huis positief wordt beïnvloed.
Schapenwol is een veel gebruikt materiaal. Het heeft een prima isolerend vermogen en heeft een vochtregulerende functie. Door de hoge warmteopslag schommelt de temperatuur in huis minder snel. Nadeel is de hoge prijs en het absorberend vermogen van schadelijke vluchtige stoffen.
Papiervlokken is gemaakt van cellulose (gemalen gerecycled krantenpapier.) Naast een hoge warmteopslagcapaciteit kan het materiaal een beetje vocht opnemen om dit vertraagd af te geven.
Houtwol is eenvoudig op maat te snijden. Het irriteert de huid niet en wordt vaak in de vorm van houtvezelplaten gebruikt voor na-isolatie van een hellend dak. De warmteopslag en vochtregulerende eigenschappen zijn goed.
Kurk is te koop als plaat of in korrelvorm. Met korrel wordt en ruimte opgevuld. Platen zijn naar wens op elkaar te bevestigen tot de gewenste dikte is bereikt. Het geeft een zeer goede geluidsisolatie maar is niet goedkoop.
Hennep is beschikbaar als isolatiedeken met een dikte tussen de 3 en 19 centimeter. Het materiaal is sterk maar niet goed bestand tegen vochtige omstandigheden.