newsletter icon  Nieuwsbrief - Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze acties

Hoe leg je zelf een petanqueterrein aan?

Hoe leg je zelf een petanqueterrein aan?

Petanque is een behendigheidsspel dat de laatste tijd enorm in populariteit aan het toenemen is. Het grote voordeel is dat het weinig tot geen fysieke inspanning kost, terwijl je toch heerlijk buiten bezig bent. Je hebt er relatief weinig ruimte voor nodig, waardoor je steeds meer ziet dat mensen een eigen petanqueterrein aanleggen in de achtertuin. Er is niets leuker dan samen met vrienden onder het genot van een drankje petanque te spelen, daarom hieronder een stappenplan hoe je zelf zo'n speelveld aan kunt leggen.

Benodigdheden:

 • Een stuk grond
 • Afboording
 • Dolomiet
 • Steenslag of ijzerslakken
 • Meetlint
 • Touw
 • Tentharingen
 • Tuinslang
 • Dolomiet
 • Tuinrol
 • Water
 • Schep
 • Hark

Stap 1: Terrein afmeten

Afhankelijk van het doel zal je petanqueterrein of 4 bij 15 meter of 3 bij 12 meter groot worden. De eerste zijn de formaten van wedstrijdveld voor internationale en wereld kampioenschappen, de tweede zijn de formaten van een praktisch speelveld. Heb je dus als doel om ooit aan wedstrijden deel te nemen, kies dan meteen het grootste formaat zodat je gelijk goed kunt trainen hiervoor. Met een meetlint baken je het terrein af. Sla hiervoor op de hoekpunten haringen in de grond en span een touw om je rechthoekig speelveld. Hou met de ligging ook even rekening met de stand van de zon gedurende de dag, je wilt niet continu tegen de zon in hoeven te kijken tijdens het spelen!

Stap 2: Ondergrond geschikt maken

Zorg voor een zo vlak mogelijke en stevige ondergrond, dat wil zeggen slechts met een zeer lichte helling. Oneffenheden mogen er wel inzitten, dat zorgt voor een leuk spel maar waterpas hoeft dus niet! Ook moet het zo zijn dat regenwater meteen opgenomen wordt in de grond. Is deze grond niet aanwezig dan zul je dit moeten maken door bijvoorbeeld een laag van 30 cm met steenslag of ijzerslakken. Vervolgens de grond rollen.

Stap 3: Fundering aanleggen

Schep vervolgens de dolomiet 5/15 op je ondergrond, verdeel deze met de hark zodat er overal een laag van ten minste 5 centimeter dikte ontstaat. Spuit deze laag goed nat en rol stevig vast.

Stap 4: Toplaag aanleggen

De bovenste laag bestaat uit het fijne dolomiet 0/5 en is ongeveer 3 centimeter dik. Je verdeelt dus weer de dolomiet op je speelveld en spuit deze laag goed nat. Vervolgens moet je goed rollen. Herhaal deze fase vanaf het natspuiten drie keer en de toplaag ligt goed voor een spelletje petanque.

Stap 5: Afbakening van het terrein

We hadden het terrein afgezet met tentharingen en een touwtje, deze hebben we nu natuurlijk niet meer nodig en verwijderen we dus. Maar om te voorkomen dat ballen het terrein afrollen of zelfs in de buurt van plekken komt waar je ze echt niet wilt hebben zoals bijvoorbeeld de openbare weg of ramen is het slim om het speelterrein af te bakenen. Je kan dit doen met houten balken bielzen, deze kunnen namelijk tegen een stootje. Een leuk en moderner alternatief is ecolat kunststof afboording. Je plaatst ze rondom je speelveld neer en het spel kan beginnen.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.