Je huis ventileren tijdens herfst en winter

Ventilatie wordt vaak overgeslagen tijdens de koude maanden van het jaar. De luifels gaan dicht en de verwarming gaat aan. Is dat eigenlijk wel zo gezond? Door een paar simpele tips kun je het huis ventileren en warm houden zonder dat het nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid. Ervaar een ideaal thuisklimaat met een perfect ventilatiesysteem. 

Waarom is ventileren belangrijk?

Wanneer buiten de temperaturen dalen zijn we geneigd om alles potdicht af te sluiten. Snel de verwarming aan en heerlijk genieten van het thuis zijn. Natuurlijk is het belangrijk om er warmpjes bij te zitten, maar een goede doorstroom van lucht is dat net zo. Vooral bij nieuwbouw wordt alles zodanig geïsoleerd dat roosters essentieel zijn voor een goede luchtdoorvoer. Bij oudere huizen zie je vaak het condens op de ramen zitten. Vocht vindt geen uitweg en ook schimmels krijgen vrij spel bij een slechte ventilatie.

Het is bekend dat badkamerventilatie schimmelvorming voorkomt. Meestal door het openen van een raampje of door gebruik te maken van een afzuigsysteem wordt de vochtige lucht snel afgevoerd. De badkamer ventileren is voor veel mensen inmiddels een gewoonte geworden. Door de woning weinig of niet te ventileren tijdens wintermaanden kun je last krijgen van gezondheidsklachten, schimmelplekken en in het ergste geval koolmonoxide vergiftiging.

Slechte gezondheid door vocht in huis

Door schimmel en gebrek aan frisse lucht zijn gezondheidsklachten bijna onvermijdelijk. Het belang van een frisse luchtstroom tijdens de koude maanden wordt vaak onderschat. Wat zijn de meestvoorkomende klachten die je kunt ervaren in een vochtig huis?

 

  • Huisstofmijt: Huisstofmijt gedijt het beste in vochtig, stoffen goed. Beddengoed, knuffels, kussens, gordijnen, stoffen bankstellen en tapijten zijn de beste leefomgevingen voor huisstofmijt. Het kleine beestje is niet te zien, maar veroorzaakt een hoop ellende. Allergie, astma, eczeem, chronische ontstekingen, brandende of tranende ogen zijn slechts een paar gevolgen van een te hoog vochtgehalte in de lucht.
  • Chronische ontsteking: Naast huisstofmijt is schimmel ook een grote boosdoener in een vochtig huis. Door de woning af te sluiten om de warmte binnen te houden, wordt ook vocht binnen gehouden. Vocht veroorzaakt schimmel op muren en plafonds. Schimmel bevat sporen die de luchtwegen en slijmvliezen aantasten met chronische ontstekingen als gevolg. Symptomen zijn hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid, verstopte neus of ontstoken ogen.
  • Reuma: Door vochtige lucht worden klachten van reuma verergerd. Reuma gecombineerd met een vochtig klimaat geeft hevige pijnklachten aan de gewrichten en ook bewegen gaat moeizamer.

Een gezond huis voor iedereen

Voor een optimaal binnenklimaat kom je al gauw uit op Renson Ventilatie. Het familiebedrijf is ooit begonnen als productiebedrijf, maar heeft zich toegelegd op eigen ontwikkeling en perfectionering van zonwering en ventilatietechniek. Internationaal staan ze hoog aangeschreven met hun unieke innovaties in het creëren van een optimaal woon- en werkklimaat.

Voor de beste kwaliteit in ventilatie-systemen kun je terecht bij Bouwkampioen. Bouwkampioen is leverancier voor zowel particulieren als bedrijven. Wil je een gezond huis creëren voor jezelf en jouw gezin? Begin met het juiste ventilatiesysteem te kiezen voor jouw woning. Speciaal voor badkamers heeft Bouwkampioen de mechanische ventilator voor een snelle luchtafvoer. Eenvoudige binnen- en buitenroosters geven een simpele oplossing verpakt in een mooi gestroomlijnd design. Heb je behoefte aan een optimale luchtfiltering voor een vochtvrije ruimte dan is het aan te raden om een krachtig ventilatiesysteem te installeren. Deze manier van ventileren is handig te bedienen met een schakelaar. Voor een vrijblijvend advies of offerte kun je altijd terecht bij Bouwkampioen. Neem een kijkje in de webshop en maak van jouw huis een gezond huis.

Renson ventilatie

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.