newsletter icon  Nieuwsbrief - Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze acties

Muurisolatie: alle mogelijkheden

Wil je muurisolatie plaatsen in huis? Je kunt je muren op verschillende manieren isoleren. Gemiddeld besparen mensen zo’n 20% op hun energierekening door hun muren te isoleren. 

Daarnaast is muurisolatie ook een prima bescherming tegen vochtproblemen en tegen geluidsoverlast. In dit artikel bespreken we alle types muurisolaties met hun mogelijkheden, voordelen en nadelen. 

Waarom muurisolatie plaatsen? Alle voordelen op een rij

Muurisolatie zorgt voor thermische isolatie, het voorkomt vochtproblemen en het helpt tegen geluidsoverlast. Heeft uw woning geen (spouw) muurisolatie? Dan is de kans groot dat uw energierekening hoger is dan zou moeten. Zelfs voorzetwand isolatieplaten of scheidingswanden in isolatieplaten zijn al voldoenden om bij te dragen aan een comfortabel en behaaglijk huis. 

In de badkamer is isolatie ook onontbeerlijk want een slecht geïsoleerde badkamer heeft veel meer last van vochtproblemen zoals schimmelvorming in hoeken en kieren, of condensatie tegen de koude muren of ruiten. In vochtige ruimtes als een badkamer is het heel belangrijk dat de ruimte goed geïsoleerd en geventileerd is. 

1. Isolatie van binnenmuren (wandisolatie)

Bouwkampioen biedt isolatieoplossingen voor binnenmuren die zijn ontworpen om rechtstreeks te verlijmen of mechanisch te bevestigen. Zowel scheidingswandisolatie als tussenmuurisolatie kan u bij ons verkrijgen. Wij hebben alle belangrijkste merken van isolatiemateriaal in stock zoals Unilin, Recticel, Foamglas of Rockwool. 

2. Isolatie van buitenmuren (buitengevelisolatie)

Ga je bouwen of verbouwen? Dan is het interessant om buitengevelisolatie te overwegen. Dit type isolatie is ruimtebesparend en heeft veel extra mogelijkheden die binnenmuurisolatie niet biedt. 

Door de gevel te isoleren, plaats je als het ware een isolatieschild rond de woning. Bovendien bestaat er in de isolatie van buitenmuren een brede waaier aan afwerkingen zoals crepi, steenstrips of hout. 

Enkele voordelen van buitengevelisolatie:

 1. Energiebesparend
 2. Koude luchtstromen (tocht) worden stilgelegd
 3. Minder geluidsoverlast van buiten
 4. Minder kans op vochtproblemen (mits goede ventilatie)
 5. Een nieuwe uitstraling voor je gebouw
 6. Geen koudebruggen meer
 7. Betere bescherming tegen weersinvloeden

3. Spouwmuurisolatie

Spouwisolatie is geschikt voor de meeste woningen met luchtspouw en zorgt voor een efficiënt en doorlopend isolatieschild rond de woning. 

Het na-isoleren van spouwmuren is een voordelige manier om een bestaande woning energiezuiniger te maken:

 1. De investering is doorgaans op 5 jaar terugverdiend;
 2. De werken nemen slechts één tot twee dagen in beslag;
 3. Er is geen stedenbouwkundige bouwvergunning vereist;
 4. De isolatie wordt langs buiten ingespoten (dus amper overlast);
 5. Het uitzicht van uw woning verandert niet.
Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.