newsletter icon  Nieuwsbrief - Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze acties

Opstijgend vocht behandelen, dat kan je zelf!

Huizen kunnen last hebben van opstijgend vocht in de muurvoet die kunnen zorgen voor vochtplekken. In deze blogpost bespreken we de oorzaken van opstijgend vocht en hoe je dit zelf kan behandelen!

Vooral de mortel is 'geschikt' om vocht via de voegen tussen bakstenen te transporteren. In ons land worden de meeste huizen van baksteen gemaakt, maar huizen van leem zijn extra kwetsbaar voor opstijgend vocht.

Oorzaak opstijgend vocht

Vocht dat optrekt in muren komt vooral voor in oude huizen, meestal is de waterkeringslaag in de fundering dan beschadigd of niet goed aangelegd. Eens vocht in de grond zit kruipt dit omhoog door de voegen in het metselwerk. In België zijn de meeste huizen gemaakt van baksteen of leem, het vocht kruipt dus via deze weg omhoog.

Opstijgend vocht op muur

Gevolgen van vocht

Opstijgend vocht heeft een aantal vervelende gevolgen:

  1. Schimmels, de sporen die hierdoor verspreid worden zijn niet gezond en de oorzaak van het vocht moet zo snel mogelijk aangepakt worden.
  2. Schade aan het pleisterwerk en de verf, door opstijgend vocht vormen er zouten in de muren die het pleisterwerk beschadigen.
  3. Loskomend behang.
  4. Muffe geur, dit ontstaat door schimmels en bacteriën die groeien op vochtige ondergronden (dit trekt voornamelijk in textiel).
  5. Relatieve vochtigheidsgraad in een ruimte zal stijgen, wat niet goed is voor de gezondheid.

Indien je last hebt van vochtige muren en opstijgend vocht behandel je dit best zo snel mogelijk. Opstijgend vocht is namelijk niet goed voor de gezondheid en voor de afwerking van de woning.

Hoe optrekkend vocht behandelen?

Opstijgend vocht kan je in principe vrij gemakkelijk zelf behandelen, je kan dit ook profeesioneel laten doen maar dit komt meestal een pak duurder uit.

Optrekkend vocht behandelen door de muren te injecteren met Rectavit Drystone gel

Rectavit Drystone gel is een solventvrije gel tegen opstijgend vocht via de muurvoet. De gel verspreidt zich in de muur en vormt een waterafstotende barrière tegen opstijgend vocht.Drystone Gel tube

De gel is eenvoudig in te brengen met een pistool in een horizontale mortelvoeg van de muur.

  1. Bepaal de dikte van de muur die je wil injecteren en beschermen tegen opstijgend vocht
  2. Afhankelijk van de dikte van de muur zal je de boordiepte bepalen (lees steeds de gebruiksaanwijzingen op de verpakking)
    • Muurdikte 10 cm = boordiepte 9 cm
    • Muurdikte 20 cm = boordiepte 17 cm
    • Muurdikte 30 cm = boordiepte 27 cm
  3. Punten uitzetten om te boren
    • Om de 10 tot 12 cm plaats je een boorpunt
    • Alle boorpunten komen op gelijke hoogte
    • Zo laag mogelijk bij de grond langs de binnenzijde van de muur (boven het grondniveau)
  4. Gaten boren
  5. Met een stofzuiger of blaaspijpje alle gruis uit de boorgaten verwijderen
  6. Boorgaten vullen met Rectavit Drystone Gel of Rectavit Drystone Gel worsten
  7. Na de behandeling worden de geïnjecteerde boorgaten afgewerkt met Drystone Cement
  8. Eens al het vocht opgedroogd is kan je de muur terug afwerken (± 4 weken)

Opstijgend vocht behandelen met Rectavit Drystone Sticks

Rectavit Drystone Sticks zijn geïmpregneerde sticks tegen opstijgend vocht via de muurvoet. Deze hebben dezelfde actieve bestanddelen als Drystone Gel maar in een vaste vorm. Verspreidt zich in de muur en vormt een efficiënte waterafstotende barrière.

De sticks zijn zonder kokerpistool in te brengen in een horizontale mortelvoeg van de muur. Drystone Sticks worden meestal gebruikt in holle stenen en volledig doorboorde muren.

Het aanbrengen is praktisch hetzelfde als de Drystone Gel maar er is geen pistool voor nodig (lees de gebruiksaanwijzingen op de verpakking).

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.