newsletter icon  Nieuwsbrief - Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze acties

Roet verwijderen van de schouw doe je zo

Roet verwijderen doe je best direct goed want een schouw pleisteren waarvan het roet niet correct verwijderd is kan zorgen voor veel miserie! Wanneer roet niet op de juiste manier behandelt wordt zal dit zorgen voor bruine vlekken op het pleisterwerk.

Een oude schouw krijgt een nieuwe bestemming. Bij zowat elke verbouwing komt dit voor. Op zich niets bijzonders, al kan het een hels klusje worden. In de schouwmuur zit namelijk iets dat zich jarenlang elke winter heeft opgestapeld: roet!

Roet op net gepleisterde muur
Roet op net gepleisterde muur

Gelukkig bestaan er verschillende manieren om een muur te behandelen tegen roet. In de meeste gevallen is de muur opgebouwd uit oude metselstenen die al dan niet tekenen van roet vertonen. Zelf wanneer de stenen geen tekenen van roet vertonen is er nog steeds een risico dat er root door het pleisterwerk heen zal komen als je de muur niet behandelt!

Hieronder overlopen we de stappen om een muur roet-resistent te maken. Het is niet mogelijk om de muur volledig roetvrij te maken, tenzij u hem afbreekt en opnieuw metst. De manieren om roet te verwijderen werken ook voor bestaande schouwen of haarden met een andere ondergrond dan metselstenen.

Oude afwerking verwijderen

Schouw zonder afwerking
  • De eerste stap is het verwijderen van de oude afwerking tot de stenen zichtbaar zijn (de meeste aan te brengen producten hechten het best op stenen)
  • Zorg ervoor dat de muur droog, vet- en stofvrij is

Anti roet primer aanbrengen

  • Breng een anti-roet primer (bijvoorbeeld Omnicol Omnibind TPW) aan op het volledige oppervlak van de schouw
  • Bij zuigende ondergronden is het noodzakelijk 2 of 3 lagen aan te brengen. Dit is geen sluitend advies. Bij zeer sterke (en jonge) vervuiling kan het zijn dat meerdere lagen of bescherming middels een roetwerende doek of bouwplaat (afhankelijk van de afwerking) nodig is.
  • Lees de technische fiche van de primer die u gebruikt voor de specifieke gebruiksaanwijzingen!

Afwerken

Na het uitdrogen van de anti roet primer is de muur klaar voor de afwerking.

Muren kunnen op ontelbare manieren afgewerkt worden, wij vermelden de meest gebruikte manieren

  • Pleisteren wordt de dag van vandaag het meeste gedaan en kan je doen met bijvoorbeeld Goldband
  • Afwerken met wandtegels of steenstrips is ook een populaire keuze (eventueel voorafgegaan door XPS isolatie). Deze kunnen met tegellijm bevestigd worden.

Indien het niet mogelijk is om een primer te gebruiken of wil je liever iets anders gebruiken? Gebruik dan Kerdi doek, deze waterdichtingsdoek zorgt ervoor dat er nooit meer roet door de muur heen zal komen! Bovenop deze doek kan je ook pleisteren of tegelen. Afhankelijk van de afwerking zijn bouwplaten een beter alternatief

Indien je nog vragen hebt over het roetvrij maken van een muur vraag het ons dan via de chat of het contactformulier!

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.