Roet verwijderen van de schouw doe je zo

Wat hebben "roet schouw pleisteren" gemeen? Potentieel veel miserie als niet de juiste methode gebruikt wordt.

Een oude schouw krijgt een nieuwe bestemming. Bij zowat elke verbouwing komt dit voor. Op zich niets bijzonders, al kan het een helser klusje worden dan verwacht. In de schouwmuur zit namelijk iets dat zich jarenlang elke winter heeft opgestapeld: roet!

roet op vers geplakte muur

Gelukkig bestaan er verschillende manieren om de muur te behandelen, afhankelijk van de manier van afwerking. In de meeste gevallen zal de muur opgebouwd zijn uit oude metselstenen en vaak zal er zelf geen teken van roet zijn maar het een (groot) risico om een preventieve behandeling van de muur aan zich voorbij te laten gaan. Hieronder overlopen we kort de mogelijkheden en stappen om een muur roet-resistent te maken - want volledig roetvrij maken bestaat niet, tenzij u hem afbreekt en opnieuw metst ;).

De methode werkt evengoed voor nog bestaande schouwen of haarden met een andere ondergrond dan stenen, maar gezien het merendeel zo is opgebouwd leggen we de focus daarop.

1. Oude afwerking afbreken

De eerste stap is het verwijderen van oud pleister, plakwerk, behang, verf,... van de muur, tot de muur volledig vrij hiervan is en de stenen zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat de muur droog, vet- en stofvrij is. De meeste aan te brengen producten hechten nl. het best op stenen.

oud plaksel verwijderen

2. Breng de primer aan

Breng een anti-roet primer aan op de volledige oppervlakte van de schouw. Bij zeer zuigende ondergronden is het noodzakelijk 2 of 3 lagen aan te brengen. Lees de technische fiche m.b.t. de droogtijd en toepassingsaanwijzingen grondig, elk product is anders.

3. Afwerken maar!

Na het uitdrogen van de roetprimer is de muur klaar voor afwerking. De meeste muren worden de dag van vandaag uitgeplakt. Dit kan met Goldband of gelijkaardige artikelen. Ook afwerken met steenstrips of tegels is zeer populair (eventueel voorafgegaand door gewafelde XPS isolatie) en kan perfect op de muur met de juiste tegellijm gedaan worden.

Geen stenen ondergrond of volstaat de primer niet? Breng kerdi doek aan als extra beschermlaag en je bent niet 100% maar 1000% verlost van doorkomende zwarte roet. Je kan bovenop deze doek ook plakken en tegelen.

Heb je specifieke vragen over jouw schouw-probleem of wens je vrijblijvend meer informatie, kijk zeker eens naar de artikelen die hiervoor geschikt zijn en aarzel niet ons te contacteren voor verdere info.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.