Strijdt tegen het watertekort, plaats een regenwaterput

In België en Nederland lopen we elk jaar meer en meer risico om voor langere periodes met een watertekort te vallen. Een lange droogte zorgt ervoor dat we allemaal spaarzaam moeten omgaan met ons drinkwater en onze tuinen niet kunnen besproeien wanneer we willen. Daarnaast wordt het leidingwater ook alsmaar duurder. €4,3 voor 1000 liter lijkt niet zo heel veel, maar als je rekent dat het gemiddelde gezin zo’n 127 000 liter water verbruikt op een jaar komt de rekening toch op zo’n €550 neer.

 

 

Financiële voordelen

Gelukkig kunnen we ook rekenen op regenwater dat we kunnen gebruiken om je auto schoon te maken, het huis te poetsen, toiletten door te spoelen en je tuin te besproeien. Als je het regenwater ook eens goed behandeld en juist filtreert kan je het ook gebruiken voor je wasmachine, de vaat en in bad of de douche. Dit alles samen kan jouw waterrekening tot 90% verminderen.

verbod tuin sproeien

Met een premie kan je ervoor zorgen dat je niet onmiddellijk je broek scheurt aan deze investering. Je kan aanspraak maken op subsidies wanneer er wordt voldaan aan de voorwaarden van de verplichte plaatsing van een hemelwaterput. Nog een andere manier om te besparen is de beslissing nemen je regenwaterput zelf te plaatsen. Als je kiest om een model uit kunststof aan te schaffen, kan je van begin tot eind alles zelf doen.

De locatie van de put

Bij het bepalen van de locatie waar je je regenwaterput gaat ingraven houdt je het best rekening met de maximale aanzuiglengte van de gebruikte pomp. Het is aangewezen om de afstand tussen de put en de technische ruimte waar het regenwater het huis binnenkomt zo kort mogelijk te houden. Verder kan je op voorhand nakijken waar er zich reeds aanwezige afvoerpijpen en overlopen bevinden. Zorg ervoor dat stevige wortels van hoge bomen en stevige struiken niet te dicht in de buurt komen van je put. Graaf 3 meter verder dan het breedste punt van de kruin.

Indien er voertuigen over de put zouden rijden zorg je er voor dat er genoeg versteviging aanwezig is voor zowel de put zelf als het deksel. Rondom de put kan er aangevuld worden met zandcement.

Graven en funderen

De meeste regenwaterputten van kunststof zijn cilindrisch van vorm, neem de diameter van de put en voeg daar nog eens 1 meter aan toe: dit is de externe diameter van de put die je hoort te graven. Op die manier heb je een halve meter ruimte rondom om stabiliserend zand te gieten. Graaf zeker ook minstens op een zekere afstand, die 1,5 maal de hoogte van de put bedraagt, weg van het gebouw. De grootte en het volume van je put is afhankelijk van het oppervlakte van je dak.

Een fundering is aangeraden wanneer je hemelwaterput niet uit beton vervaardigd is. De draagkracht van het type grond waarin gewerkt wordt is een factor waar zeker niet mag over gekeken worden.

De recuperatie van regenwater

Wanneer een regendruppel uit de lucht valt is deze eigenlijk wel vrij zuiver, helaas zijn daken en dakgoten dat niet. Het opgevangen water zal 2 tot 3 maal gefilterd en behandeld worden voor het uit je kraan of tuinslang komt. De eerste filter is een voorfilter (1) die vaak al ingebouwd zit in de regenwaterput. Deze filter heeft zelfreinigende eigenschappen en grof vuil zoals bladval worden met overtollig water meegevoerd. Een rustige inloop (2) belet dat het binnenstromend water niet te veel omwoelt. Dit opgevangen water is bruikbaar in de tuin, om de auto te wassen en het toilet door te spoelen.

werking regenwaterput recuperatie

Een pomp voorzien van aanzuigfilter (4) stuwt het verzamelde water naar de technische ruimte in het gebouw of naar een tuinslangaansluiting (3). Wanneer de put dreigt droog te vallen zal deze automatisch aangevuld worden met leiding water zodat toestellen die aangesloten zijn op het regenwaternet nog steeds kunnen functioneren. Er bestaan veel kunststof regenwaterputten met reeds geïnstalleerde voorfilter, inloop en pompsysteem.

Indien je het water ook wilt gebruiken in sanitaire ruimtes en voor de was kan je gebruikmaken van een koolstof filter of een na-filter.

Als er een periode van grote regenval is kan het voorvallen dat de hemelwaterput vol komt te zitten. Het overtollige water kan gemakkelijk doorstromen via de overloop die voorzien is van een terugslagklep. Deze klep verhindert terugstroom van water van de riolering of ongedierte. Het water kan dan naar een infiltratiekrat vloeien om in de grond te trekken. Ondervindt deze op zijn beurt ook overlast kan het resterende water alsnog doorstromen naar de riolering.

Onderhoud

Ondanks het gebruik van een voorfilter is het nog steeds belangrijk om je regenwaterput goed te onderhouden. Dit hoeft enkel wanneer je enige vervuiling merkt in het water dat uit de kraan komt. Een correct geplaatste hemelwaterput zal pas om de 10 jaar een onderhoudsbeurt vergen.

Bij regenwaterputten zonder voorfilter of met een voorfilter van lage kwaliteit zal een onderhoud vaker nodig zijn. De put moet leeggemaakt worden om vervolgens het vergaarde slib van de bodem te verwijderen. Het is niet nodig de wanden te wassen, deze bevatten micro-organismen die moeten regenereren voor hun reinigende werking. Let op: een regenwaterput kan een lage zuurstofconcentratie aanwezig zijn, dus laat de put eerst 24 uur luchten voor je er in klautert.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.