Terrastegels kiezen en zelf aanleggen

Terrastegels aanleggen

Het aanleggen van terrastegels geeft een 'finishing touch' aan je woning. Gezien de enorme diversiteit aan keuze kan je altijd een stijl en kleur vinden die bij jouw woning past. Het aanleggen van terrastegels is dan ook een goede tactiek om snel meer waarde te geven aan een huis.

Het plaatsen van terrastegels is in veel opzichten gelijk aan het plaatsen van binnentegels. Bij terrastegels moet je echter met meer aspecten rekening houden. Zo moet je meer aandacht besteden aan de ondergrond. Bij waterdoorlatende terrastegels moet de ondergrond natuurlijk ook waterdoorlatend zijn, anders krijg je te maken met grote plassen water die niet weg kunnen. Daarnaast krijgen terrastegels ook  meer te verduren dan 

Natuursteen Terrastegels

binnentegels. Denk daarbij aan weersomstandigheden zoals sneeuw, hagel, ijs, spelende kinderen, ... Om hiertegen bestand te zijn zijn terrastegels dan ook harde tegels die weinig vocht absorberen. De beste tijd om terrastegels aan te leggen is dan ook in de lente. Meestal is het weer goed genoeg om buiten te werken en droog genoeg zodat de terrastegels optimaal kunnen drogen. Daarnaast is er dan ook het bijkomend voordeel dat het terras dan in de zomer reeds volop kan gebruikt worden. Bij het aanleggen van terrastegels zijn er drie mogelijkheden. Dit zijn:

  • Betontegels
  • Keramische tegels
  • Natuursteen tegels

Iedere soort tegel heeft zijn eigen karakteristieken en kenmerken.

Betontegels

Betontegels hebben vele voordelen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, formaten en kleuren. Betontegels zijn dan ook zeer sterk, en kunnen een hoge belasting aan. Daarnaast zijn betontegels zeer onderhoudsvriendelijk. Een van de andere voordelen van betontegels is dat zij ook zeer budgetvriendelijk zijn, en een van de goedkoopste vormen van terrastegels.

Keramische tegels

Keramische tegels worden met de machine gemaakt uit klei, zand en mineralen. Ze kunnen de meest uiteenlopende kleuren, vormen en structuren hebben. Keramische tegels zijn vorstvrij. Dit is een belangrijk voordeel, gezien de tegels buiten geplaatst worden, en onder invloed staan van alle weerelementen. Daarnaast zijn keramische tegels zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

Natuursteen tegels

Natuursteen zorgt voor een authentieke sfeer met zijn warme tinten enerzijds. Natuursteen tegels zijn gewoonlijk verkrijgbaar in vijf verschillende materialen: travertine, marmer, leisteen, kalksteen en zandsteen. Betegelen in natuursteen zorgt voor een heel natuurlijk karakter. Een nadeel is dan wel dat natuursteen een iets hoger prijskaartje heeft vergeleken met keramische tegels en betontegels.

Aanleggen van terrastegels

Zelf terrastegels leggen is perfect mogelijk.

Stap 1: Voorbereiden van de ondergrond

De ondergrond moet zo vlak mogelijk zijn. Als de ondergrond bijvoorbeeld golvend is, gaat dit gevolgen geven voor de afwatering van de terrastegels. Afhankelijk van het soort tegel moet de ondergrond ook waterdoorlatend zijn. Het is het beste om een expert om advies te vragen of dit zo is voor jouw tegel of niet. Wat vaak ook wordt gedaan is het voorzien van een zekere hellingsgraad zodat het water van het terras wegloopt. Deze twee zaken moet je dan ook het beste eens overlopen met een expert. Indien u meer informatie wilt over specifieke tegels kunt u ons hiervoor gerust contacteren.

Stap 2: Het leggen en lijmen van de tegels

Belangrijk is om vooraf na te denken over hoe de tegels gelegd zullen worden. Het meest eenvoudige is om te starten met het leggen vanaf het huis, en te beginnen met volle tegels. Door vooraf hier goed over na te denken wordt dan ook het aantal tegels dat op maat gesneden moet worden tot een minimum beperkt. Zorg ook dat de tegels waterpas liggen, om een zo recht mogelijk resultaat te bereiken. Dit doe je het beste met een lange waterpas. De tegels kan je op maat snijden met een tegelsnijder.

Stap 3: Laten drogen van de tegels

Belangrijk dan is om de tegels 48 uur te laten drogen. Als je er vroeger op gaat lopen of andere belasting op zet, kan het zijn dat er bepaalde tegels scheef komen te liggen, en dit heeft dan ook ernstige gevolgen op het uitzicht van je terrastegels.

Conclusie

Voor welke variant je ook kiest, terrastegels zijn altijd een verstandige keuze. Ons assortiment aan tuintegels Als je nog verdere vragen hebt over terrastegels, of een gratis offerte op maat wil aanvragen, kan je ons altijd contacteren!

Een gedachte over “Terrastegels kiezen en zelf aanleggen”

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.