newsletter icon  Nieuwsbrief - Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze acties

Vochtplekken, schimmel en afbladderend pleisterwerk op de muur zelf bestrijden

Oude huizen kunnen nogal eens last hebben van opstijgend vocht aan de onderkant van muren die kunnen zorgen voor vochtplekken. Wat zijn de mogelijke oorzaken en hoe kun je deze problemen voorkomen en bestrijden? Vocht wat optrekt in in muren komt vooral voor in oude huizen. De waterkeringslaag in de fundering is dan beschadigd of niet goed genoeg aangelegd. Vooral de mortel is 'geschikt' om vocht via de voegen tussen bakstenen te transporteren. In ons land worden de meeste huizen van baksteen gemaakt, maar huizen van leem zijn extra kwetsbaar voor optrekkend vocht.

Vochtige muren door optrekkend grondwater

Vocht wat in de grond zit kruipt via de bakstenen muren van het huis omhoog. Dit heeft een aantal vervelend gevolgen, zoals donkere, natte plekken onderaan de muren, vochtplekken op muren, kleurverschillen in het stucwerk, loslatend behang, beschadigingen van de verf door afbladderen, schimmelvorming op de muren en een zurige schimmelgeur. Gelukkig kun je er een en ander tegen ondernemen maar je kunt het ook professioneel laten bestrijden. Vochtige muren moet je behandelen omdat schimmelvorming slecht is voor de gezondheid. Gelukkig kun je er zelf meer tegen doen dan je misschien beseft. Wat kun je zelf doen tegen dit soort vochtproblemen in huis?Rectavit Drystone Gel

Vochtplekken, zelf voorkomen en bestrijden

Je kunt zelf veel doen om optrekkend grondvocht in je muren tegen te gaan. Je hoeft dit niet aan de veelal dure professionele bedrijven te vragen want met behulp van Rectavit Drystone Gel kun je zelf aan de gang om de muren weer schoon en droog te krijgen. Deze gel wordt vrij eenvoudig door het boren van gaten in de muur aangebracht, en vormt een barrière voor vocht. Hoe breng je deze barrière zelf aan?

Rectavit Drystone Gel aanbrengen

Als je kunt boren kun je ook de vochtproblemen in een muur oplossen. De methode is vrij eenvoudig. Eerst bepaal je hoe dik de muur is. Dit doe je door met een steenboor te boren en een teststokje om de diepte te bepalen, te gebruiken. Is je muur bijvoorbeeld 10 centimeter dik, dan markeer je de steenboor uit op 9 cm. Je wilt immers niet door de muur heen de gel aanbrengen, maar in de muur zelf. Is een muur 20 cm dik dan hou je ongeveer 18 centimeter diepte aan. Lees voor gebruik en de juiste diepte voor het boorgat altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed door. Je zet om de 10 cm ongeveer (niet meer dan maximaal 12 cm afstand) punten uit waar je boren gaat. Je boort alle gaten op gelijke hoogte, met een lange steenboor en dit zo laag mogelijk bij de grond langs de binnenzijde van de muur. Let wel op dat je steeds boven het grondniveau boort. De instructies voor de juiste boor vind je in de gebruiksaanwijzing van het vochtwerende product. Na het boren van de gaten gebruik je een stofzuiger of blaaspijpje om alle gruis uit de gaten te verwijderen, ook de omgeving wordt meteen netjes schoongemaakt met de stofzuiger. Daarna kun je de Rectavit Drystone Gel gaan aanbrengen. Dit is makkelijk. Je brengt de tuit met slangetje diep in het gat en spuit totdat het geboorde gat vol gel zit.

Slangetje gebruiken en de spuit leegmaken

De gel wordt aangebracht met een kitpistool. Rectavit Drystone Gel heeft een bijgeleverd slangetje voor het diep aanbrengen van de gel in de muur. Dit wordt ook wel injecteren genoemd. De gel wordt in de harde mortel voeglaag ingebracht, dus dat is in de meeste gevallen ook de plek waar geboord wordt. In een muur waar vocht onderaan de muur omhoog kruipt en de muur heeft een stuclaag, boort men om elke 10 centimeter een boorgat. Na behandeling met deze gel wordt een voeg of het geïnjecteerde boorgat weer afgewerkt met wat cement of andere noodzakelijke stukwerk afwerking. De muur is weer overschilderbaar als alle vocht is opgedroogd. Dit kan tot 4 weken duren. Meestal zal je het vocht vanzelf zien opdrogen na 2-3 weken.

Werkt Rectavit Drystone Gel?

Dit heeft zeker effect. Laat de muren die behandeld zijn met Rectavit Drystone Gel dus wel eerst helemaal goed uitdrogen. Bij erg veel vochtige plekken of bij koud of nat weer, kan dit enkele weken of soms wat langer, duren. Je ziet echter de verbetering per dag optreden. Het vocht kan niet meer opkruipen waardoor de vochtige plekken weer op zullen drogen. Je zult zien dat je muren daarna weer prachtig zullen opdrogen. De gel houdt het vocht tegen en je huis kan weer herstellen.

Wat kost Rectavit Drystone Gel?

De gel om zelf de muren te injecteren tegen opstijgend vocht kost ongeveer dertig euro per vier m2 bij een muur van tien cm dikte. Voor een muur van twintig centimeter dikte hou je rekening met het dubbele. (Prijsindicatie 2018) Je hebt dus relatief weinig kosten om grote problemen te voorkomen of te bestrijden. Met onderstaande tabel kan je zelf snel berekenen hoeveel je nodig hebt voor jouw project. Heb je een grote oppervlakte te doen? Overweeg eventueel om Drystone worsten van 600ml te gebruiken. Je zal veel sneller en iets efficienter en goedkoper het opstijgend vocht kunnen bestrijden. Verbruik Drystone Gel Opstijgend Vocht

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.