Waarom binnenmuurstenen verlijmen in plaats van traditioneel metsen?

Het POROTHERM Lijm-Systeem is een vooruitstrevende bouwtechniek voor het snel en efficiënt optrekken van binnenmuren. De stenen die hiervoor gebruikt worden, zijn de vlakgeslepen binnenmuurstenen met tand-en-groef systeem. Ze worden horizontaal op elkaar gelijmd, waarbij de traditionele mortel wordt vervangen door een lijmmortel, aangebracht met een speciale rolbak. De voegdikte bedraagt ca. 1mm.

Verlijmen brengt tal van voordelen met zich mee:

  • Beide handen zijn vrij om de stenen te plaatsen
  • Men kan grotere stenen gebruiken, wat het rendement gevoelig verhoogt.
  • Er is slechts weinig aanmaakwater nodig dus de muren drogen sneller
  • Minder kans op uitbloeiingen
  • Minder bouwafval
  • Betere isolatie dankzij minder koudebruggen

Verwerkingsrichtlijnen voor het verlijmen

Voor de onderste laag gaat men gewoon tewerk zoals bij traditioneel metselwerk, dit wil zeggen: uitpassen met een laser en de stenen vermetselen met klassieke mortel. Er dient nauwkeurig op toegezien te worden dat de eerste laag zowel in langs- als in dwarszin perfect vlak en pas is.

Aanmaken van de lijmmortel

Voor het bereiden van 1 zak droge lijmmortel (25kg) volstaat het toevoegen van 7,5 tot 9 liter helder water. Het aanmaken van de lijmmortel gebeurt best in een propere kleine aanmaakkuip of emmer aangezien men slechts kleine hoeveelheden nodig heeft. Zodoende vermindert men ook het risico op uitdroging en kan men de rolbak eenvoudig vullen.

Mengen

Om een plastische, dikvloeiende lijmmortel te bereiken, is het gebruik van een mixer of boormachine met roerspindel aangewezen. 2 minuten na de aanmaak wordt de lijmmortel nog eens doorgeroerd om een viscose lijmspecie met de juiste plasticiteit te bereiken.

Verwerking

De lijmmortel kan gebruikt worden binnen een temperatuurbereik van 5 tot 35°C. Bij een temperatuur van 20°C is de lijm circa 3 uur verwerkbaar. Vóór het vullen van de rolbak, de lijm nog eens omroeren. Bij lagere temperaturen binnen een temperatuurbereik van 0° tot 8°C, is er een speciale lage-temperatuur lijmmortel beschikbaar. Na het aanbrengen van de lijm is er voldoende tijd om de volgende laag stenen te plaatsen. Meestal hebt u enkele minuten, maar dit kan variëren in functie van de weersomstandigheden, omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. De stenen worden best zo snel mogelijk op de lijmmortel geplaatst. Lijm dus niet teveel op voorhand en zorg voor een goede werforganisatie.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.