Dampschermen, alles wat je moet weten

Eerst leggen we best uit wat een dampscherm precies is en wat het doet. Dit is een dampremmende folie die er voor zorgt dat vocht, in de vorm van condens in de lucht, niet in de isolatie kan dringen. Bij bouwkampioen kan je ook hygro-regulerende dampremmen kopen, dit zijn dampschermen die in de winter als dampscherm dienen en in de zomer toelaten de onderliggende structuur te laten drogen.

Bescherm uw isolatie tegen vocht met een dampscherm

Een dampscherm beschermt uw isolatie tegen indringend vocht. Het ene type isolatiemateriaal is gevoeliger voor vocht dan het andere. Een materiaal met een open structuur, zoals glas- en steenwol, is hier gevoeliger voor dan een materiaal met een gesloten structuur, zoals EPS of PUR. Toch wil je bij waterbestendig isolatiemateriaal toch maar liefst geen vochtinsijpeling. Dat kan leiden tot een vermindering van de isolatiewaarde op termijn.

Dampscherm op zolder

Dampschermen zijn relatief goedkoop en makkelijk te plaatsen. Door de grote schade die vocht kan toebrengen aan isolatiemateriaal, is het altijd slim om zelfs bij twijfelgevallen te kiezen om een dampscherm te plaatsen.

Hoe dampscherm plaatsen?

Een dampscherm wordt altijd geplaatst aan de warme kant van de ruimte. Wanneer je dus bijvoorbeeld het dak isoleert breng je het dempscherm als laatste aan, voor de afwerking uiteraard. Maal mocht je een zoldervloer isoleren dan plaats je het scherm als eerste (dit staat dan in contact met de warmere kamer eronder.)

Het dampscherm kan op verschillende manieren bevestigd worden aan je dak of vloer. Zo kan je dit bijvoorbeeld vastnieten of vastkleven met dubbelzijdige tape of dichtingslijm, als je het dampscherm vastniet ga je best nog eens over de nietjes met luchtdichte tape.

De randen moet je ook luchtdicht verlijmen met een dichtingskit. Als het dampscherm zou overlappen moet je dit dichtplakken met luchtdichte tape zodat het luchtdicht blijft.

Dampschermen kopen doe je bij Bouwkampioen

Bij Bouwkampioen kan je dampschermen kopen per rol en sommige dampschermen kan je kopen per lopende meter. Ideaal wanneer je geen volledige rol nodig hebt.

Ook hebben we zoals eerder vermeld gewone dampschermen en hygro-regulerende damprem, deze zijn een stuk duurder dan de gewone waterdichte dampschermen maar vervullen ook een extra functie.

Hygro-regulerende damprem

Bij Bouwkampioen vind je dampschermen van grote spelers zoals Isover, Rockwool en Pro Clima. Zoek je een goedkoper alternatief check dan onze shop en bekijk ook eens het dampscherm van ons huismerk!

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.