newsletter icon  Nieuwsbrief - Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze acties

Wat betekent een facet bij tegels en klinkers?

Bij veel keramische en betontegels, betonklinkers, kleiklinkers en allerhande bouwmaterialen wordt de term facet aangehaald om de randafwerking van het materiaal aan te geven. Een synoniem van facet die vaak voorkomt is velling of vellingkant. Twee woorden die we niet dagdagelijks gebruiken maar wel belangrijk zijn in het kiezen van het juiste materiaal voor uw toepassing. We leggen kort even uit.

betonklinker met vellingkant

Wat is een vellingskant?

Een facet of vellingskant is de afgeschuinde kant aan de zichtzijderand van een steen of tegel. Als er geen facet voorzien is heeft de rand een 90° scherpe kant.

Wat is de functie van een facetrand?

De meest zichtbare reden is het visuele aspect. Een terras zonder vellingkant tegels geeft een strakker geheel terwijl een vellingkant de individuele tegels in een terras accentueert. Maar de belangrijkste reden is de kwetsbaarheid van tegels zonder vellingkant. Die zijn namelijk gevoeliger aan schade bij de randen dat kan optreden bij het transporteren, plaatsen of belasten.

Wanneer kies ik voor een tegel met facet?

De klassieke regel van vroeger is dat je altijd voor een steen met facet moet kiezen voor de oprit. Echter is dat op vandaag al minder van belang. De huidige generatie oprittegels en klinkers zonder facet zijn vaak voorzien van afstandhouders die het plaatsen vereenvoudigen. Het kan zijn dat er nadien door belasting (bvb van de wagen) kleine stukjes van de rand afbreken, maar na het opvoegen is dit visueel niet zichtbaar in het grotere geheel. Vaak zijn tegels zonder facet ook iets duurder om het nu eenmaal meer kost om deze te produceren, stapelen en verpakken en onbeschadigd tot bij de eindklant te leveren. Let ook op, een correcte plaatsing is noodzakelijk. Volg de instructies van de fabrikant bij het plaatsen en aftrillen zodat onnodige schade vermeden kan worden.

Conclusie?

Kiezen voor een tegel / klinker met of zonder vellingkant is vooral een esthetische en budgettaire keuze. Materialen met facet zijn robuuster voor bepaalde toepassingen (belasting) en zijn vaak iets goedkoper, maar ogen in sommige gevallen minder modern dan wat jezelf in gedachten had voor jouw bestratingsproject (mits correcte plaatsing). Heb je nog specifieke vragen over een tegel of klinker die je op onze shop gezien hebt, of van een merk dat we verdelen? Aarzel niet ons te contacteren!

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.