OSB Platen, wat zijn dat nu juist?

Ben jij handig en doe jij je verbouwingen altijd zelf? Dan heb je van doen met veel verschillende bouwmaterialen. Veel gebruikte plaatsoorten die gebruikt worden voor constructiewerkzaamheden zijn spaanplaat en multiplex platen. Dit plaatmateriaal is ideaal om wanden af te werken, maar ook voor vloeren en daken goed te gebruiken. Wel wordt tegenwoordig meer gelet op de duurzaamheid van bepaalde materialen. Het is van belang dat het milieu zo min mogelijk schade lijdt tijdens de productie van deze bouwmaterialen. Zo moeten er niet onnodig bomen gekapt worden en er mogen zo min mogelijke chemische stoffen tijdens het productieproces vrijkomen. Op dit gebied valt er over spaanplaat en multiplex platen nog wel wat te zeggen. Een goed en milieuvriendelijker alternatief is het gebruik van Oriented Strand Board ofwel OSB.

Wat zijn OSB platen?

Oriented Strand Board, oftewel OSB is een plaatmateriaal dat bestaat uit diverse lagen houtschilfers die met een bindmiddel, zoals lijm met elkaar zijn verbonden en zo een plaat vormen. Officieel is het zo dat je moet zeggen dat deze platen bestaan uit gerichte houtschilfers. Dit houdt in dat de houtschilfers aan de buitenste laag gericht zijn naar de plaatlengte. Aan de binnenzijde van plaat kunnen de houtschilfers niet gericht zijn ofwel dwars gericht zijn op de plaatlengte. Door de kruislingse opbouw ontstaat een sterke plaat die ook nog eens aan beide zijden gebruikt kan worden.

Deze houtschilfer platen zijn de opvolger van de zogenaamde waferboard platen die in 1949 zijn ontwikkeld in de Verenigde Staten. Men wilde een plaat ontwikkelen waarbij het gebruik van lijm drastisch verminderd kon worden. Dit werd een succes totdat in 1981 OSB werd ontwikkeld en de opvolger van waferboard werd. In de Verenigde Staten en Canada hebben deze plaatsoorten nu een marktaandeel 40% en ook in Europa zijn er al verschillende fabrieken geopend en groeit het marktaandeel.

Ruime voorraad OSB3 platen

Toepassingsmogelijkheden

De toepassingsmogelijkheden voor deze platen zijn legio. Je kunt de platen gebruiken voor grote verbouwingen, maar ook voor het in elkaar zetten van een kastje. OSB platen worden veel gebruikt bij isolatietoepassingen. Omdat beide kanten geschikt zijn om te gebruiken wordt het veel gebruikt voor bijvoorbeeld het isoleren en aftimmeren van een zolder. Aan de ene kant kan het isolatiemateriaal bevestigd worden en aan de andere kant de dakspanten. Ook zijn de platen flexibel en sterk genoeg om als ondervloer te dienen. Het materiaal is ook geschikt voor buitentoepassingen. De enige voorwaarde is dan wel dat het hout geïmpregneerd of gebeitst moet worden om er ook buiten jarenlang plezier van te hebben.

Kwaliteit

De houtplaten voldoen aan de NEN-EN 300 norm, dat is ingedeeld in de vier geldende klasses. Klasse 1 voor algemeen gebruik in droge omstandigheden tot klasse 4, waarbij de platen zware belast kunnen worden in een constructie, ook in vochtige omstandigheden. Wel geldt hier dus dat het hout wel behandeld moet worden tegen vocht.

Het milieu

OSB is milieuvriendelijk doordat de houtvezels die voor de platen gebruikt worden afkomstig zijn van hout met het FSC keurmerk. Er komt bij de productie van de platen nagenoeg geen afval vrij en het afval dat wel ontstaat wordt als brandstof gebruikt. Door het gebruik van grote houtschilfers hebben de platen ook veel minder lijm nodig, wat het milieu ook minder belast. Ook komen er geen tot weinig chemische stoffen vrij tijdens het productieproces. Stoffen die wel vrij komen voldoen aan de geldende normen.

Goedkoop bestellen

Bij Bouwkampioen kan je Sterling OSB platen in verschillende diktes aan een scherpe prijs online kopen en snel thuis of op de werf laten bezorgen.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.