newsletter icon  Nieuwsbrief - Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze acties

Welk type airconditioningsysteem past bij mijn woning?

Het uitkiezen van het juiste airconditioningsysteem voor je woning is niet eenvoudig. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten en formaten beschikbaar op de markt. In dit artikel kom je alles te weten over de meest voorkomende types airconditioningsystemen.

Waarom is een airconditioningsysteem nodig?

Airconditioning is een nice to have in elk huis, vooral als je in een warm klimaat woont. Het houdt je huis koel en comfortabel tijdens de warmste maanden van het jaar. 

Airconditioning kan worden gebruikt voor vochtbeheersing. Het verlaagt namelijk de vochtigheid in je huis, waardoor schimmel en meeldauw geen kans krijgen. Wanneer de lucht wordt afgekoeld, condenseert de waterdamp in de lucht en wordt deze opgevangen in een lekbak. De droge, koele lucht wordt vervolgens weer in de kamer gecirculeerd. 

Ten slotte zuivert een airconditioner de lucht in je woning. Door de lucht te circuleren worden stof, pollen en andere zwevende deeltjes uit de lucht verwijderd, wat de luchtkwaliteit aanzienlijk verbetert.

De meest voorkomende types airconditioningsystemen

Mobiele airconditioner

Een mobiele airconditioner is een kleine, autonome airconditioner die gemakkelijk van de ene ruimte naar de andere kan worden verplaatst. Ze zijn ideaal voor gebruik in ruimten waar geen centrale airconditioning is, of voor het afkoelen van een specifieke ruimte in een huis of kantoor. Mobiele airconditioners hebben meestal een eigen afvoerslang die de warme lucht naar buiten afvoert. Sommige units hebben ook ingebouwde ontvochtigers, die kunnen helpen de vochtigheid in de kamer te reduceren.

Voordelen van mobiele airco’s 

 • Goedkoper dan andere types 
 • Eenvoudige installatie 
 • Mobiel

Nadelen van mobiele airco's 

 • Luidruchtig 
 • Minder energie efficiënt
 • Vergt meer onderhoud dan andere typen
Vast airconditioningsysteem

Vast airconditioningsysteem

Vaste airco’s worden permanent aan een muur gemonteerd en zijn dus niet verplaatsbaar. Ze zijn bij uitstek geschikt voor kamers waar de temperatuur constant moet worden gekoeld. Deze toestellen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en koelcapaciteiten en wordt doorgaans geïnstalleerd door een professional.

Voordelen van vaste airco’s 

 • Energiezuinig
 • Vergt weinig onderhoud en is zeer betrouwbaar
 • Erg stil

Nadelen van vaste airco's 

 • Een vast airconditioningsysteem kan duurder zijn om te installeren dan draagbare units
 • Ze kunnen moeilijk te repareren zijn als ze stuk gaan
 • Vaste airconditioners kunnen veel ruimte in beslag nemen, waardoor ze minder interessant zijn voor kleine woningen of appartementen

Airconditioners met buitenunit - split airco

Een split airconditioner is een toestel die uit twee delen bestaat: een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit wordt meestal in de muur of het plafond geïnstalleerd, en de buitenunit wordt buiten geplaatst. De binnenunit blaast koele lucht de kamer in, en de buitenunit blaast warme lucht de kamer uit. Split-airconditioners worden meestal gebruikt in gebouwen met meer dan één ruimte.

Voordelen 

 • Het kan een kamer zeer snel en gelijkmatig koelen
 • Airco’s met buitenunit zijn zeer stil aangezien de luidruchtige componenten zich buitenshuis bevinden. Dit maakt hem perfect voor gebruik in slaapkamers en andere plaatsen waar het lawaai storend zou zijn
 • Energie-efficiënt

Nadelen 

 • Split airconditioners kunnen vrij duur zijn
 • Er dienen gaten in de muur geboord te worden voor het plaatsen van de nodige afvoerbuizen. Hierdoor is de installatie een stuk ingewikkelder dan een monoblock airco
 • De buiteneenheid ziet er niet aantrekkelijk uit

Airconditioningsysteem zonder buitenunit - monoblock

Een monoblock airconditioner zonder buitenunit is een type airconditioner dat is ontworpen voor gebruik in één kamer of ruimte. Het is een autonome eenheid die geen leidingwerk of ventilatieopeningen nodig heeft.

Voordelen

 • Eenvoudig om te installeren
 • Goedkoper dan een split airco

Nadelen 

 • Luidruchtige componenten bevinden zich binnenshuis
 • Monoblock airconditioners moeten vaker worden onderhouden worden dan split airco’s

Kun je een airconditioningsysteem in de kelder plaatsen? 

Wist je dat je een airconditioner ook in de kelder kunt plaatsen als luchtontvochtiger? Voldoende verluchting in de kelder is essentieel om vochtproblemen te voorkomen. Airconditioning kan helpen om de vochtigheid in een kelder onder controle te houden. Door de lucht te circuleren en te koelen, kan de hoeveelheid vocht in de lucht worden vermindert. Dit kan helpen om te vermijden dat schimmel en meeldauw in de kelder een kans krijgen om te groeien. Het kan er ook voor zorgen dat de lucht in de kelder niet te klam aanvoelt. 

airconditioningsysteem aan de muur

Waarop moet je letten bij het kiezen van een toestel? 

De kostprijs van het toestel

Naast de aankoopprijs van een apparaat moet je ook rekening houden met installatiekosten, onderhoudskosten en gebruikskosten. Kies bij de aanschaf van een apparaat niet het goedkoopste model, want dat kan op lange termijn duurder uitkomen. Kies bij voorkeur een betrouwbaar toestel dat energiezuinig en eenvoudig te onderhouden is. Kies bovendien voor een verkoper die bekend staat om zijn uitstekende service na verkoop, zodat je bij eventuele problemen snel uit de nood geholpen bent.

Welke oppervlakte wens je te koelen? 

Je moet er zeker van zijn dat de unit niet te klein of te groot is voor de ruimte die je wilt koelen. Een te kleine eenheid zal harder moeten draaien om de ruimte te koelen, wat meer energie zal verbruiken en uiteindelijk meer geld zal kosten. Een te groot toestel zal de ruimte te snel afkoelen en dan uitschakelen, wat meer energie verspilt. De beste manier om te bepalen welke grootte je nodig hebt, is een vakman bij je thuis te laten langskomen.

Betrouwbaarheid van de eenheid

Kies voor een toestel die betrouwbaar is en enige tijd zal meegaan. Ga op voorhand online op zoek naar reviews van andere consumenten of vraag tips aan vrienden en familie. Ga bij de verdeler ook na hoe lang garantie je hebt op het toestel en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.