newsletter icon  Nieuwsbrief - Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze acties

Zelf tegels plaatsen: enkele tips!

Verbouwen of renoveren vraagt altijd een goede voorbereiding en het werkt het makkelijkst wanneer goed werktuig en goed materiaal gebruikt worden.

Zelf tegels plaatsen!

Dat geldt zeer zeker wanneer je zelf tegels wilt plaatsen. Om te kunnen genieten van mooi tegelwerk, vraagt deze klus vooral rust en geduld. Maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Enkele tips op een rij.

1. Wat moet worden betegeld? Meet het oppervlak goed op met een rolmeter en bepaal hoeveel tegels nodig zijn. Houd rekening met de voegen. Want een tegel van bijvoorbeeld 40 cm breedte krijgt aan beide kanten een voeg van 2 mm, waardoor je dus een ruimte van 40,4 cm voor iedere tegel nodig hebt.

2. Handig is om de tegels op de grond tegen de muur te plaatsen, waarbij tussen iedere tegel de 2 mm afstand genomen worden. Zo krijg je zicht op het aantal tegels en of er een tegel moet worden gesneden.

3. Is het voor de keuken, het bad of een vochtige ruimte? Zorg er dan voor dat je schimmelvrij voegsel koopt om randen te kunnen afwerken.

4. Maak de muur vrij van gaten, scheuren en oneffenheden. Met wat schuurpapier kun je oneffenheden relatief makkelijk verwijderen. Neem daarna een vochtige doek en water met ammoniak om de muur goed schoon en stofvrij te maken.

5. Informeer welke tegellijm je nodig hebt. Verkeerde lijm kan veel ellende veroorzaken. Kijk ook of voorstrijk noodzakelijk is. Dat kan het geval zijn bij een 'zuigende' muur.

6. Breng met een lijmkam de tegellijm op. Goed verdelen en smeer nooit een te groot oppervlak uit, om indrogen te voorkomen.

7. Begin met het plaatsen van een tegelkruisje in de hoek aan boven - en onderkant van de tegel en plaats de tegel waterpas en recht. Daarna plaats je weer tegelkruisjes en de volgende tegel. De tegelkruisjes helpen de tegel op de juiste afstand te plaatsen, zodat de voegen kloppen. Dus aan de zijkanten, boven en onder, op alle vier de hoeken staat een kruisje. Je kunt daarnaast ook een touw spannen zodat je een rechte lijn aan houdt.

8. Werk rustig, want hangt de tegel eenmaal dan kan hij er alleen afgehakt worden. Met alle gevolgen van dien. Zorg er voor dat geen lijmresten op tegels achterblijven. (Indien toch het geval kan je uit het gamma van LITHOFIN de juiste onderhoudsproducten kopen).

9. Moet je tegels snijden? Snijdt dan iedere tegel apart, maar pas nadat je goed gemeten hebt. Doe dat bij iedere tegel om ongelijkheden te voorkomen.

10. Is alles betegeld? Laat het dan drogen voordat je met voegen begint. Voeg steeds met een moussespaan om de kleurvastheid van het voegsel te behouden.

11. Na het voegen wacht je totdat de voeg droog is. Daarna was je de tegels schoon met een inwasspons.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.